Coraz bardziej odczuwam brak czasu na cokolwiek. Na kuchnię też, niestety. Ale nie mogę uwierzyć, że tyle czasu minęło od ostatniego posta, więc, wykorzystując fakt, że nie idę dziś na zajęcia ; p , pomyślałam, że warto by było odkopać przepisy, o których sama zdążyłam już zapomnieć przez 2 czy 3 lata.
Na początek wypiek jak dla mnie w sam raz na jesienny wieczór, szczególnie na ciepło ; ) A z dodatkiem gałki waniliowych, czy bakaliowych lodów? mmmm... sami musicie spróbować!
Tarta z musem owocowym
czyli nietypowa "szarlotka"
Mus owocowy:
2 jabłka
2 banany
nektarynka
3-4 łyżki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
kilka kropel cytrynowego aromatu, bądź ekstraktu (lub po prostu łyżeczka soku z cytryny)
ew. szklanka wody
Obrane banany, jabłka i nektarynkę pokrój na małe kawałki i zmiksuj (jeśli nie używasz robota kuchennego, tylko blendera, przed miksowaniem dolej wody). Całość przełóż do garnka, dodaj cukier, cynamon i ekstrakt cytrynowy. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru i lekkiego odparowania (dłużej, jeśli dodana została woda). Gotowy mus odstaw do ostygnięcia.
Składniki na ciasto:
40 dag mąki przennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
20 dag masła
2 jajka
Do
mąki z proszkiem do pieczenia dodaj pokrojone w kostkę masło, skórkę z
cytryny, wbij jajka i zagnieć ciasto. Włóż ciasto na ok. 30 min. do
lodówki. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto w stosunku 1:2. Większą
część rozwałkuj i ułóż na dnie i brzegach formy na tartę. Spód
ponakłuwaj widelcem.
Dodatkowo:
1 jabłko
kilka gałek lodów waniliowych, bądź bakaliowych
Jabłko obierz i pokrój na plasterki. Ułóż na przygotowanym spodzie, a następnie wyłóż na to mus owocowy i rozprowadź dokładnie. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski szerokości 1-1,5 cm. Paski ciasta ułóż na wierzchu tak, aby tworzyły kratkę. Piecz 45 min. w 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz